PixelFarming is een natuurinclusieve manier van telen die gebruik maakt van bijzondere interacties binnen ecosystemen van flora en fauna. Door gewassen slim te combineren is teelt zonder pesticiden en kunstmest mogelijk.
Het land is verdeeld in pixels met verschillende soorten gewassen. Elke pixel op het land kan worden gekoppeld aan een bepaald gewas, gewasverzorging en consument. Door deze manier van telen kan de biodiversiteit zich snel herstellen. We zien dat het aantal insecten, vogels en wilde planten groeit met pixelfarming, maar het aantal plagen en onkruiden wordt beperkt door de slimme plantencombinaties tussen de pixels.
Pixelfarming biedt een moderne benadering van de toepassing van digitale technologie en robotica in de landbouw. In de optimale situatie staan alle gewassen op de juiste plaats om een maximale opbrengst te behalen. Dit optimum kan worden berekend en voorspeld met computermodellen. Zo kan een nauwkeurig teeltplan worden gemaakt en krijgt elke plant de aandacht die hij nodig heeft. Na gebruik van een model kunnen de gewassen worden geplant, geteeld en geoogst met behulp van robotica technologie.
Robotica en AI (kunstmatige intelligentie) maken verzorging van het landschap op pixelniveau mogelijk. Dit verlaagt de arbeidsfactor van deze teeltmethode en maakt opschaling mogelijk. Om al deze verschillende gewassen te verzorgen, allemaal op pixelniveau, is een landbouwrobot, Robot One, ontwikkeld door Pixelfarming Robotics .